HET JEUGDINTERVENTIETEAM ALMERE EN BUURTPREVENTIE FILMWIJK

Jongeren hebben een plek nodig waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Dat kan op diverse locaties zoals thuis, op school, in uitgaansgelegenheden, maar ook in de openbare ruimte. Dit laatste levert meestal geen problemen op. Maar er zijn groepen jongeren die regelmatig voor overlast en een onveilig gevoel bij buurtbewoners zorgen.
Het Jeugd Interventie Team (JIT) is in het leven geroepen om overlast van groepen jongeren in de openbare ruimte te verminderen. Ze brengen de situatie van de jongeren in kaart: Met hoeveel zijn ze? Hoe is de rolverdeling in de groep? Hebben ze werk of gaan ze naar school? Is er sprake van crimineel gedrag? Ook bekijkt het JIT hoe ze de overlast kunnen verminderen en de positie van de jongeren kunnen verbeteren. Dit doen ze bijvoorbeeld door het organiseren van sport- en andere dagactiviteiten in de buurt. De aanpak is, afhankelijk van de situatie, fysiek of sociaal (groepsgericht) van aard. Ieder gebied in Almere heeft een eigen JIT-team. Ieder gebied heeft een veiligheidsmanager die de voorzitter is van het JIT. Hij of zij coördineert het proces. Het team bestaat verder uit medewerkers van stichting De Schoor en de politie.
Ondanks het feit dat de werkzaamheden van het JIT essentieel zijn voor de Filmwijk zijn er maar weinig raakvlakken tussen de werkzaamheden van het JIT en het Buurtpreventieteam. Het werken met juist deze ernstig overlast gevende jongeren c.q. ‘hanggroepen’ behoort niet tot de taken van de vrijwilligers. Het buurtpreventieteam beschikt niet over de benodigde kennis en expertise om deze specifieke groep jongeren adequaat te benaderen. Los hiervan passen dit soort werkzaamheden, welke wel toe behoren aan de overheid, niet in het takenpakket van het buurtpreventieteam. Het contact leggen met overige groepen jeugd, doen leden van buurtpreventie Filmwijk overigens wel.
De aanwezigheid van (overlast gevende) jongeren oefent daarentegen wel directe invloed uit op het leefklimaat in Filmwijk. Het buurtpreventieteam Filmwijk vindt het daarom belangrijk om te kijken waar er mogelijk toch sprake kan zijn van ‘samenwerking’ met het JIT.
Aangezien het JIT onderdeel is van de gemeente, zijn de JIT gerelateerde onderwerpen onderdeel van het periodieke overleg. Verder organiseert de gemeente bijeenkomsten waar ook de medewerkers van het JIT aanschuiven.
Hieruit is toch een gezamenlijk streven naar voren gekomen. Het buurtpreventieteam loopt door gehele wijk en voldoet hiermee aan haar eigen doelstellingen: Zichtbaar zijn, observeren en constateren. De informatie die hiermee wordt verzameld is eventueel ook bruikbaar voor het JIT. Afgesproken is dat we alle (mogelijke) relevante informatie delen met de gemeente. Het JIT kan deze informatie vervolgens weer gebruiken bij het vaststellen van hun activiteiten.